2017 szeptember 24 vasárnap

Dél-Koreaiak nyerték a Velux építészeti fődíját

Három győztest és nyolc különdíjast ünnepeltek október 16-án a franciaországi La Rochelle-ben megrendezett Nemzetközi VELUX Díj átadóján. A szöuli Hanyang Egyetem négy építészhallgatójából álló csapat vihette haza az első díjat a „Fénymezők konstellációja” című pályamunkájáért.

Október 16-án adták át az építészhallgatóknak szóló Nemzetközi VELUX Díjat. A győztes, dél-koreai diákcsapat által összeállított projekt a városi tér jelenségét és a fény irányítását helyezte előtérbe. Koncepciójuk lényege, hogy megpróbálták a fényt az építészet materiális közegébe átültetni. „A fény egy nem kézzelfogható építészeti elem. Azzal, hogy kihagytuk az olyan fizikai, korlátozó tényezőket, mint a falak és a tető, a fény különleges változatosságot volt képes alkotni a térben” – mondták a tervezők, név szerint Park Young-Gook, Kim Dae Hyun, Choi Jin Kyu és Kim Won Ill, akik mindannyian a szöuli Hanyang Egyetem hallgatói.

A nemzetközi szakemberekből álló zsűri elnöke, Magda Mostafa szerint több faktor is szerepet játszott abban, hogy a pályamunka az első helyen végzett. „Széleskörűnek és megvalósíthatónak tartjuk, és úgy gondoljuk, hogy egy olyan üggyel foglalkozik, amely több éghajlati övezetben is felmerült problémaként.”

A hollandiai Delft Műszaki Egyetem kínai származású hallgatója, Joe Wu nyerte meg a második díjat a „Fényszökés a hézagok közt” című projektjével, amely tulajdonképpen Hong Kong szélsőséges nagyvárosi fejlődésének gyakorlati elemzése. Joe Wu a második díjat egy három diákból álló csapattal osztja meg, akik a kínai Tianjin Egyetem Építésziskolájának hallgatói. „Napfény sűrítésének variációi” című munkájuk a napfény és a nagyvárosi emberek viselkedésének kapcsolatát vizsgálja.

A három győztes mellett a zsűri nyolc különdíjat is kihirdetett, melyeket 5 különböző országból érkezett pályázó vihetett haza. A Nemzetközi VELUX Díj gálaestjén kiosztott elismerések összértéke 30.000 euró volt; az első helyezett projekten dolgozó hallgatók munkáját 8.000, míg az őket segítő tanárokét 2.000 euróval jutalmazták. A második helyezettek esetében a díjak értéke 4.000, illetve 1.000 euró volt, míg a különdíjasok és tanáraik 1.000, valamint 250 eurót kaptak.

Magyarországról 15 db pályamű érkezett be, melyeket összesen 39 diák készített a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Széchenyi István Egyetem (Győr), a Debreceni Egyetem Műszaki Főiskolai Kar és Szent István Egyetem Ybl Miklós Főiskolai Kar hallgatói közül.

A VELUX Magyarország Kft. értékesítő vállalatának ügyvezetője, Őz Beáta a pályázatot és a beérkezett munkákat értékelve elmondta: ”A Nemzetközi VELUX Díj jelentőségét támasztja alá az a tény, hogy az idei évben közel 700 pályázat érkezett. A hagyományokat követve 2010-ben is több magyar hallgató küldte be ötletét, s bár a legutóbbi alkalommal ellentétben idén nem született magyar győzelem, a kreatív pályázatok nagyon inspirálóak számunkra. Különösen annak örültünk, hogy a résztvevő diákok nagy része a pályamunkák tervezése során kiemelt figyelmet szentelt a fenntarthatóság kérdésének is.”

A Nemzetközi VELUX Díj átadására egy nagyszabású eseménysorozat keretében került sor La Rochelle-ben. Innen indult ugyanis az öt kontintenst érintő egyéni vitorlásverseny, a VELUX 5 Oceans, ahol hat ország vitorlázói vetették alá magukat a megmérettetésnek: Lengyelország, USA, Belgium, Kanada, Nagy-Britannia, valamint Ausztrália képviseltette magát. A kihajózás megtekintése mellett az érdeklődők részt vehettek a VELUX Cégcsoport „Fenntartható életmód” rendezvényén is, ahol a 2009-es koppenhágai klímacsúcson bemutatott VELUX Ház is látható volt, benne a hatalmas „Digitális Nap” fény-installációval.

***

A VELUX Magyarország Kft.-ről

A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft.1986 óta van jelen a hazai piacon – a 200 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is.

Idén a VELUX márka harmadik alkalommal nyerte el az üzleti kommunikáció egyik legrangosabb elismerésének számító Business Superbrands díjat. Az elismeréssel azokat a márkákat tüntetik ki, amelyek joggal szolgálnak rá a vásárlók és az üzleti partnerek bizalmára.

A VELUX Cégcsoportról

A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com.


CSRLABOR: Magyarország első vállalati CSR-híroldala

Cinizmus lengi körül a jótékonykodást ma Magyarországon. Mint mindenben, ebben is az önérdeket keresik, a haszonszerzést látják sokan. Különösen igaz ez a vállalati társadalmi felelősségvállalásra (angolul corporate social responsibility - CSR) . Cinikusan viszonyul hozzá a közvélemény egy része, mert...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr

Close

Highlighting is Turned On - Give it a try by highlighting some text or hovering over an image!

Highlighter

Close Bubble

Thank you for your comment!

Your comment will be shown publicly once it is approved by site moderator.

Highlighter

Close Bubble

Post Comment ›

what is Highlighter?

highlighter.com

Annotype allows you to highlight any text or image on this page, then leave an annotation right there for everyone to see! It's just like leaving a comment.

Watch the video below to see it in action!

What is Highlighter?

Highlight. Comment. Share. It really is that simple!