2017 szeptember 25 hétfő

“Ez egy hosszú távú kapcsolat kezdete” – interjú Jaksity Györggyel

Egyedülálló kezdeményezés keretében a szociális és művészeti szféra összehangolásával indította a „Fogadj Be!” programot 2008-ban a Concorde csoport és a Mosoly Otthon Alapítvány. A második alkalommal megrendezett aukció alkalmával autista művészek alkotásait vásárolhatták meg a gyűjtők. Jaksity Györgyöt,  a Concorde csoport elnökét kérdeztük a „Fogadj be!” aukcióról.

Jaksity György

Milyen céllal indult a „Fogadj be!” program?

A „Fogadj be!” programot 2008-ban indította útjára a Concorde és a Mosoly Otthon Alapítvány azzal a célkitűzéssel, hogy összekössük a kortárs kultúra támogatásának és a segítséggel élők valamint az őket gondozó otthonoknak az ügyét.

Mi a kezdeményezés lényege?

Ez egy program, amelynek indító eseménye 2008 júniusában egy kortárs művészeti aukció volt, ahol a támogatók vállalták, hogy három éven át, minden évben egy alkalommal vásárolnak ugyanattól a művésztől, akitől az aukción is. Az így befolyt összeg fele a művészt illette meg, a másik fele pedig egy konkrét otthont, vagyis összekötöttünk művészeket, támogatókat és otthonokat abban bízva, hogy ez egy hosszú távú kapcsolat kezdete.

Milyen eredményeket hozott az első aukció?

Nagyon konkrét anyagi eredménye volt, három év alatt hetvenhat millió forint jutott el a vásárlások keretében a művészekhez és az otthonokhoz. A válság okozta legsúlyosabb 3 évben kiemelkedően fontos segítség volt ez mindkét területen.

Nagyon sok hasonló kezdeményezés van. Ez a program miben egyedi?

Egyedi egyrészt abban, hogy összekapcsolja a két területet, másrészt egyedi abban, hogy nem egy egyszeri esemény, hanem egy hosszú távú program, amely több elemből épül fel. Most érkeztünk el sikeresen a harmadik évébe és annak érdekében, hogy folytathassuk, változtattunk rajta és egy újabb aukciót szervezünk.

Mikor lesz az aukció és milyen műveket bocsátanak árverésre?

Szeptember 26-án rendezik meg a Műcsarnokban vasárnap este egy kellemes, a legutóbbihoz  várhatóan hasonlóan jó hangulatú estélyt, illetve a vacsorával egybekötött aukciót. A korábbiakhoz képest újdonság, ami minket nagy izgalommal tölt el, hogy most maguk a művészek, az otthonok lakói, illetve egyes otthonok egyes lakói is képviseltetik magukat a rendezvényen. Ez azért nagyon fontos, hiszen itt olyan új berobbanó művészekről beszélünk, akiknek adott esetben a hétköznapi kommunikáció is nagyon komoly problémákat okoz és lehet, hogy éppen a rajz, a festészet, a művészet bármilyen más megnyilvánulása jelenti azt a csatornát, amin keresztül képesek kapcsolatot teremteni a világgal. Ebből a szempontból persze nem sokban különböznek más művészektől, hiszen mint a legtöbben közülük az alkotásaikon keresztül képesek leginkább az önkifejezésre. Szerintünk ennek óriási a jelentősége művészeti szempontból is, és talán még nagyobb szerepe van abban, hogy az adott otthonokban segíti a terápiás foglalkozást és reméljük, hogy a művek aukcióra bocsátása komoly bevételt hoz majd az otthonoknak és ennek a nagyon fontos ügynek általában.

Műtárgyként, vagy egyszerű rajzként tekintsünk a képekre?

Én rábíznám a vásárlókra, hogy ki mit és milyen mértékben tekint művészetnek, mint ahogy azt is mindig rá szoktuk bízni a vásárlókra, hogy maguk döntsék el, hogy mi a motivációjuk: a segítségnyújtás, vagy éppen a művek gyűjtése vagy a kettő együtt. Én azt hiszem, hogy ez mindenkinek a saját szubjektív döntése.


CSRLABOR: Magyarország első vállalati CSR-híroldala

Cinizmus lengi körül a jótékonykodást ma Magyarországon. Mint mindenben, ebben is az önérdeket keresik, a haszonszerzést látják sokan. Különösen igaz ez a vállalati társadalmi felelősségvállalásra (angolul corporate social responsibility - CSR) . Cinikusan viszonyul hozzá a közvélemény egy része, mert...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr

Close

Highlighting is Turned On - Give it a try by highlighting some text or hovering over an image!

Highlighter

Close Bubble

Thank you for your comment!

Your comment will be shown publicly once it is approved by site moderator.

Highlighter

Close Bubble

Post Comment ›

what is Highlighter?

highlighter.com

Annotype allows you to highlight any text or image on this page, then leave an annotation right there for everyone to see! It's just like leaving a comment.

Watch the video below to see it in action!

What is Highlighter?

Highlight. Comment. Share. It really is that simple!