2017 szeptember 24 vasárnap

„Nagyobb a nyomás a cégeken”

2010. december 1-én adja át a Deloitte a Zöld Béka - teljes nevén Közép-Európai Környezeti Jelentés - Díjakat. A díjra a régió bármely országából, üzleti szektortól és az alkalmazottak számától függetlenül pályázhattak a vállalatok, közülük választja ki a zsűri az év legjobb környezeti-, vagy fenntarthatósági jelentését készítő cégét. A díjról Reiniger Róbertet, a Deloitte Zrt. Környezetvédelmi tanácsadás üzletágának igazgatóját kérdeztük.

A Deloitte idén immár tizedik alkalommal adja át a Zöld Béka Díjat. Miről szól ez a megmérettetés?

Reiniger Róbert

Zöld Béka Díjat 2001-ben azzal a céllal hoztuk létre, hogy a magunk eszközeivel hozzájáruljunk a hazai és regionális vállalatok üzleti szemléletmódjának változásához. Büszkék vagyunk arra, hogy ebben a műfajban a Zöld Béka Díj mára az egyik legkomolyabb szakmai elismeréssé nőtte ki magát Magyarországon. A kezdeményezés célja egyben az is, hogy tapasztalatokkal és ötletekkel segítsen felkészülni a régió vállalatainak az Európai Unió környezeti és fenntarthatósági pályázatain való részvételre.

Változott ebben a közel 10 évben a vállalatok szemlélete?

Igen, mégpedig jó irányba. Ebben az üdvözlendő fejlődésben közrejátszik, hogy a nyilvánosság irányából ma egyértelműen nagyobb a nyomás a cégeken, mint például tíz évvel ezelőtt. A tapasztalatok szerint az üzleti döntésekben az elsődleges szempont továbbra is a költséghatékony működés, de egyre több hazai vállalat esetében figyelhető meg, hogy konzekvensen számszerűsítik és mérik teljesítményük, illetve az új befektetések fenntarthatósági előnyeit, döntéseiknél pedig ezek a megfontolások is szerepet játszanak. Egyre több az olyan vállalat Magyarországon, amely a fenntarthatóság területén is szeretne kitűnni versenytársai közül és egyre többen tudják, hogy ez hosszú távon sokszorosan kifizetődik. A díj tíz évvel ezelőtti megalapítása óta a vállalatok jelentési gyakorlatában lényeges változások történtek. Az akkor jellemző környezeti jelentésekkel szemben ma már főleg szélesebb témakört felölelő, társadalmi, gazdasági kérdésekkel is foglalkozó fenntarthatósági vagy CSR jelentések készülnek. E változáshoz igazodva, idén először két kategóriában – „legjobb környezeti jelentés” és „legjobb fenntarthatósági jelentés” - hirdetünk majd győztest.

Hogyan értékeli az idei versenyt?

A győztesek neve a jövő heti díjkiosztóig titok, de annyit már most elárulhatok, hogy örömtelien sok, köztük számos, kimondottan színvonalas pályázat érkezett a cégektől. A zsűrinek a legjobbak kiválasztásakor idén nehezebb dolga volt, mint korábban valaha - a „jubileumi” Zöld Béka éppen ezért nekünk, szervezőknek nagyobb büszkeséget nem is adhatott volna.


CSRLABOR: Magyarország első vállalati CSR-híroldala

Cinizmus lengi körül a jótékonykodást ma Magyarországon. Mint mindenben, ebben is az önérdeket keresik, a haszonszerzést látják sokan. Különösen igaz ez a vállalati társadalmi felelősségvállalásra (angolul corporate social responsibility - CSR) . Cinikusan viszonyul hozzá a közvélemény egy része, mert...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr

Close

Highlighting is Turned On - Give it a try by highlighting some text or hovering over an image!

Highlighter

Close Bubble

Thank you for your comment!

Your comment will be shown publicly once it is approved by site moderator.

Highlighter

Close Bubble

Post Comment ›

what is Highlighter?

highlighter.com

Annotype allows you to highlight any text or image on this page, then leave an annotation right there for everyone to see! It's just like leaving a comment.

Watch the video below to see it in action!

What is Highlighter?

Highlight. Comment. Share. It really is that simple!