2017 szeptember 25 hétfő

A Társadalmi Integrációs Díj idei nyertesei

Két napra a társadalmi integráció központjává vált Prága, ahol 12 közép- és délkelet-európai ország 132 szervezeteit fogadták az ERSTE Alapítvány 2011-es Társadalmi Integrációs Díjának díjátadó ünnepségén.

Az 1850 jelentkező közül 132 pályázat jutott a döntőbe, ahol egy nemzetközi zsűri ítélte oda a díjakat. Az első három helyezetten felül 28 további elismerést, valamint hat különdíjat osztottak ki az indulók között. Utóbbiak közül kettőt a zsűri, hármat a 132 beválogatott szervezet ítélt oda, míg eggyel az ERSTE Csoport munkatársai kedvenc projektjüket jutalmazták. A 36 győztes szervezet 613 000 eurós pénzdíjon osztozik majd, míg a döntőbe került többi projekt egyéb juttatásokban részesül: publicitást kapnak saját régiójukban, hiszen az ERSTE Alapítvány által finanszírozott kommunikációs tanácsadók segítik majd őket két éven keresztül.

A nyertesekről

Első díj (40 000 euró): Erőszak áldozatául esett nők és gyermekek részére fenntartott menedékhely és tanácsadó központ (Horvátország)

A Zágrábi Névtelen Nők Háza (AZKZ) kiemelkedő szerepet vállalt a horvát családokon belüli erőszak áldozatainak megsegítésében. Az erőszaknak kitett nők és gyerekek megkapják a szükséges időt, helyet és segítséget, hogy felépüljenek és újrakezdhessék életüket. Az „Erőszak áldozatául esett nők és gyermekek részére fenntartott menedékhely és tanácsadó központ“ hihetetlenül sikeres még a legmagasabb nemzetközi sztenderdekhez viszonyítva is. A program 90%-os sikerrel akadályozza meg az erőszakos helyzetekbe való visszakerülést, az ott gyógyuló nők képesek eltartani magukat és gyerekeiket. Az 1980-as évektől kezdve, amikor a családon belüli erőszakkal a törvények nem foglalkoztak, és semmilyen óvintézkedést nem tettek az áldozatok érdekében, a szervezet megteremtette a lehetőséget a nőknek az erőszakmentes életre.

Második díj (30 000 euró): Roma sajtóügynökség (Szlovákia)

A Roma Sajtóügynökség a szlovákiai romákról szóló negatív tájékoztatás – főképp a médiában való mellőzésük – ellen küzd. Az első lépés az ügynökség felállításában olyan roma egyének megtalálása volt, akik hajlandók tanulni és a médiában karriert csinálni. A szerkesztőségi iroda felállításával az újonnan kiképzett újságírók képesek voltak nagyobb objektivitással beszámolni a romákat érintő témákról. Emellett példaképnek is bizonyultak, akik arra inspirálják a fiatal romákat, hogy kövessék ők is ezt az utat. Az ügynökség munkájának köszönhetően jelentősen nőtt a roma nyelv használata a Szlovák TV-ben és Rádióban.

Harmadik díj (20 000 euró): Szent Ferenc Rózsái Hajléktalan Menedékhely, Rijeka (Horvátország)

Egy olyan országban, ahol a törvények egyszerűen figyelmen kívül hagyják a hajléktalanokat, a rijekai „Szent Ferenc Rózsái Hajléktalan Menedékhely“ alapvető szükségletet jelent. A Világi Ferencesek Rendje által felállított menedékhely egyedülálló, hiszen 24 órán keresztül nyitva áll, és egy széleskörű újra-szocializáló programot ajánl a hajléktalanok számára. Azoknak, akik valamilyen függőség, rossz mentális vagy fizikai állapot következtében, vagy családi, társadalmi támogatás hiányában váltak hajléktalanná, segít, hogy újra a társadalom megbecsült tagjai legyenek. Szakértők és önkéntesek csoportja koordinálja a programot, amely kreatív tevékenységeket és csoportterápiát is alkalmaz. A programban részt vevők kb. 60%-a „újraszocializálódik“, leküzdi függőségeit, munkát és lakóhelyet talál.

A három legjobban szerepelt szervezeten kívül még 28 alapítványt ismert el a zsűri, akik egyenként 16 000 eurós támogatásban részesültek. Magyarországról az alábbi szervezetek kerültek be a jutalmazottak közé:
Bódvalenkei freskófalu - Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány, Budapest

A faluban Európában egyedülálló művészeti központ van kialakulóban: az európai roma festészet hatalmas, szabadtéri tárlata, állandó kiállítása. A projekt kezdetén magyar cigány festők készítettek freskókat: eddig tizenöt monumentális mű készült el. A látványosság turistákat vonz közelről és távolról, ezzel is elősegítve romák és nem romák párbeszédét, a megértést és a megismerést.
Integráció korlátok nélkül: Baráthegyi Majorság - Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány, Miskolc

Az 5 hektáron elterülő rehabilitációs majorságon épült fel az alapítvány új lakóotthona. Céljuk a családban élő, felnőtt korú, fogyatékossággal élő személyek önálló életvitelének elősegítése. A majorságban jelenleg 70-en dolgoznak, gazdálkodnak és a műhelyekben tevékenykednek.
Retextil, ökológiai és humán recycling program - Retextil Alapítvány, Pécs

A nyitott műhelyben, ahol kizárólag megváltozott munkaképességűek dolgoznak, elsajátítható a technológia: hogyan dolgozhatjuk fel családunk, barátaink levetett ruháit és készíthetünk belőlük öko-design termékeket. A háztartási és ipari textilhulladék újrahasznosításának egy speciális és eredeti módszere. A Retextil magyar találmány.

Romaprogram nem csak romáknak - Társaság a Szabadságjogokért TASZ), Budapest

A program egyik célja, hogy a romák tudjanak és merjenek kiállni jogaikért, és képesek legyenek érvényesíteni azokat. A közösségszervezéshez, a hatékonyabb jog- és érdekérvényesítéshez járul hozzá a romáknak nyújtott jogi tanácsadás, az állampolgári jogokról való informálás, valamint a TASZ aktivistái által egyes romatelepeken végzett terepmunka.

A Társaság a Szabadságjogokért ezen kívül elnyerte a 132 szervezet által odaítélt három díj egyikét (10.000 Euró értékben), melyet az érdekérvényesítés kategóriában osztottak ki.

Eltitkolt évek - Civil Művek Közművelődési Egyesület, Budapest

Az Eltitkolt évek című film 11 leszbikus nő vallomása nőkről, szerelemről, családról, boldogságról, fájdalomról. Az identitás- és közösségkereső Kádár-korszakról, a szubkultúrát megtűrő alternatív 80-as évekről, a rendszerváltást követő mozgalomról és személyes küzdelmekről.

A 2011-es ERSTE Alapítvány Társadalmi Integrációs Díjának zsűrije 18, társadalmi integrációs témában jártas szakemberből állt. A zsűri tagja volt a magyar Neményi Mária is.

Egyéb jutalmazott projektek

Bosznia Hercegovina

 • Delta Projekt – A Drámaoktatás Központja, Mostar
 • Taposóakna áldozatok rehabilitációja és re-integrációja vízi sportokon keresztül – Eco Sports Csoport, Szarajevó
 • Fiatalok társadalmi integrációja Podrinjaban – IPAK – Fiatalok építik a jövőt, Tuzla
 • Fiatalok Kulturális Fesztiválja 2010 – Béke hídja, Prijedor

Horvátország

 • Merülés a rokkant emberekért – Diving club „GeRonimo“, Zágráb

Csehország

 • Becsületes Iskola – Az emberi jogok ligája, Brno
 • A vállalatalapítástól a lakásig – JURTA, Děčín – Nebočady
 • Együtt közösen – Assistance, Prága

Koszovó

 • Az autista gyerekek társadalmi integrációja – Közösen az Autistákért, Pristina
 • SOS Új Óvoda - SOS Gyermekfalu, Pristina

Macedónia

 • Kreatív elmék munkalehetőségeket teremtenek – “Miladinovci Testvérek” Önkormányzati Könyvtár, Radovis
 • Társadalmi partnerség a felelős társadalomért – Polio Plis, Skopje

Moldova

 • Mozgássérült gyermekek oktatásba való bevonása – HOPE Központ, Chisinau

Románia

 • Jobb otthonok – Szociális Segítség és Fiatalok Alapítványa, Săcele
 • Közel az iskolához – Egyesület a társadalmi elfogadás támogatásáért, Campia Turzii
 • Concordia Pékség – Concordia Humanitárius Szervezet, Bukarest
 • Demokrácia Padureniben – Pro Demokrácia Klub, Temesvár
 • Diverzitás, a valóság körülöttünk – ACCEPT Egyesület, Bukarest
 • Nemzetközi Romani Művészeti Fesztivál – TURN Kulturális Egyesület, Temesvár

Szerbia

 • Támogatott Lét – Majdnem ott, Pančevo
 • Harmadik Kor – Egyesület a Helyi Fejlődésért Kamenica,Nis
 • Egészséggel a Szegénység Ellen – Állampolgárok és Speciális Segítséget Igénylő Gyerekek Szüleinek Egyesülete, Kruševac

Szlovákia

 • Társadalmi Színház - Eszköz a társadalmi kirekesztés és a szegénység ellen – Hajléktalanok Színháza, Pozsony

A zsűri két különdíját a montenegrói Női Biztonság Házához tartozó „Közösen az intellektuálisan hátrányos helyzetű emberekért“ projekt és a Szlovén hospice társaság kapták.

Az ERSTE Csoport munkatársai Ausztriából, Horvátországból, Csehországból, Magyarországból, Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Ukrajnából szavaztak a kedvenc projektjeikre. Az ERSTE Csoport munkatársai különdíját a romániai Concordia Humanitárius Szervezet Concordia Péksége kapta.

További információ az ERSTE Alapítvány Társadalmi Integrációs Díjáról és a díjazott szervezetekről: www.integrationaward.org


CSRLABOR: Magyarország első vállalati CSR-híroldala

Cinizmus lengi körül a jótékonykodást ma Magyarországon. Mint mindenben, ebben is az önérdeket keresik, a haszonszerzést látják sokan. Különösen igaz ez a vállalati társadalmi felelősségvállalásra (angolul corporate social responsibility - CSR) . Cinikusan viszonyul hozzá a közvélemény egy része, mert...

Folytatás »

Elérhetőségeink

 • twitter
 • facebook
 • linkedin
 • youtube
 • flickr

Fotók » Flickr

Close

Highlighting is Turned On - Give it a try by highlighting some text or hovering over an image!

Highlighter

Close Bubble

Thank you for your comment!

Your comment will be shown publicly once it is approved by site moderator.

Highlighter

Close Bubble

Post Comment ›

what is Highlighter?

highlighter.com

Annotype allows you to highlight any text or image on this page, then leave an annotation right there for everyone to see! It's just like leaving a comment.

Watch the video below to see it in action!

What is Highlighter?

Highlight. Comment. Share. It really is that simple!