2017 szeptember 24 vasárnap

Harmadszor is Fogadj be!

Immáron harmadik alkalommal szervez autizmussal élő alkotók műveit felvonultató aukciót a Fogadj be! program keretében a Concorde Értékpapír Zrt. és a Mosoly Otthon Alapítvány. A kezdeményezés célja a segítséggel élő fiatalok helyzetének javítása, és képzőművészeti alkotásaik bemutatásával a velük szembeni előítéletek lebontása. A művészeti és szociális szempontból is egyedülálló program újabb állomásaként november 27-én a Műcsarnokban árverezik el az autista alkotók képeit.

2011-ben újabb aukcióval folytatódik a Fogadj be! program. Hasonlóan a tavalyi évhez, az idei eseményen is olyan alkotások kerülnek árverésre, melyek az autista fiatalokat befogadó kis létszámú lakóotthonok művészeti foglalkozásai során jöttek létre. A művek létrehozásában – akárcsak az előző években – Tarr Hajnalka képzőművész, a program művészeti vezetője nyújtott segítséget a fiataloknak. A képek idei, november 27-i árverését Virág Judit, az egyik legnagyobb hazai galéria és aukciósház tulajdonosa vezeti majd, az est háziasszonya Krizsó Szilvia lesz, az eseményen pedig fellép Kulka János Kossuth-díjas színész, az autizmus nagykövete is.

A Műcsarnokban megrendezésre kerülő árverésen változatos portfolióból választhatnak a licitálók, melyet az előző aukciókhoz hasonlóan szakértő zsűri állított össze. Az idei évben, akárcsak a tavalyi, nagy sikerű rendezvényen autista alkotóművészek 100 műalkotására licitálhatnak majd az érdeklődők. A tavaly létrehozott anyag egyébként olyan erőteljes lett, hogy 2011 májusában a Magyar Nemzeti Galériában rendhagyó tárlatot mutattak be a válogatásból. A Privát Labirintusok névre keresztelt kiállításon 17 autista és 9 kortárs képzőművész képei együtt kerültek bemutatásra.

„A Nemzeti Galériában a nyár folyamán közel 5.000 látogató tekintette meg a Privát Labirintusok című kiállítást, melyen kortárs művészek munkái mellett az idei és a tavalyi árverésen szereplő képek is láthatóak voltak. A 2010-es aukciónk és az MNG kiállítás a legtöbb jelentős művészeti fórumon komoly publicitást kapott, ami véleményem szerint szintén alátámasztja azt, hogy a lakóotthonokban készült műalkotások túlmutatva egy kedves rajzon elindultak egy valódi művészi pályán. Hasonlóan a tavalyi évhez, bízunk abban, hogy idén is sikeres lesz ez a több szempontból is különleges árverés”– mondta el Tarr Hajnalka, a Fogadj be! program művészeti vezetője a programmal kapcsolatos gondolatait.

A programot értékelve Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnöke és egyben a kezdeményezés ötletgazdája elmondta: „Az aukció elindításakor, három évvel ezelőtt nem lehettünk biztosak abban, hogy milyen fogadtatása lesz a kezdeményezésünknek. A 2008-as árverés sikere után alakult ki szorosabb kapcsolat a művészek, a lakóotthonok és a támogatók között. Ennek a szimbiózisnak köszönhetően jöttek létre az otthonok művészeti foglalkozásain azok az alkotások, melyek a tavalyi évben szerepeltek az aukción. Idén is ezt a koncepciót folytatva, bízunk abban, hogy a rendhagyó műfajú árverés az idén is sikeres lesz. Nem az a lényeg, hogy az alkotásokra pusztán segítő szándékból, vagy a művészi értékük miatt licitálnak. A legfontosabb mindenekelőtt az, hogy segítsünk a lakóotthonok nehéz helyzetén. Ugyanakkor elnézve a Nemzeti Galériában kiállított, tavaly árverésre bocsátott alkotásokat, meggyőződésem, hogy többségük megállja a helyét a kortárs művészeti palettán is.”

Az első esemény különlegessége volt, hogy a vásárlók hároméves támogatást vállaltak mind a az alkotásaikat árverésre bocsájtó fiatal képzőművészek, mind a hozzájuk „kapcsolt” autista otthonok irányában, s a bevétel felerészben a művészeket, felerészben pedig az otthonokat illette. Ezzel szemben, a tavalyi árverésen már kizárólag autista alkotók műveiből válogathattak a licitálók, az érdeklődés azonban így sem csökkent, amit bizonyított az aukción befolyt 26 millió forint is. A nagy sikerre való tekintettel ezen a koncepción a szervezők most sem változtattak, a tavalyi évhez hasonlóan újból kizárólag autista művészek képeire lehet licitálni a november végi eseményen.

„A művészeti palettán nem könnyű elhelyezni ezeket a képeket, egy biztos fogódzót azonban találhatunk. A kortárs művészet egyik legfontosabb kritériuma, hogy egy teljesen egyedi látásmódot és vizualitást jelenítsen meg. Ebben az értelemben azt gondolom, hogy a november végi árverésen bemutatásra kerülő képek is mindenképpen megállják a helyüket, ezért őszintén bízunk abban, hogy hasonlóan a tavalyihoz, 2011-ben is sikeres lesz az aukciónk” – mondta el az árveréssel kapcsolatban Virág Judit galériatulajdonos, a Fogadj be! aukció vezetője.

Az esten bemutatásra kerül, s egyúttal megvásárolható lesz az "ALIBI hat hónapra" irodalmi sorozat legújabb, kimondottan erre az alkalomra megjelenő kiadványa, Gyermekkor címmel, melynek teljes bevételét  a két társkiadó, az Alibi Kiadó szerkesztősége és a Sanoma Media Budapest Zrt. a Mosoly Otthon Alapítvány részére ajánlja fel.


CSRLABOR: Magyarország első vállalati CSR-híroldala

Cinizmus lengi körül a jótékonykodást ma Magyarországon. Mint mindenben, ebben is az önérdeket keresik, a haszonszerzést látják sokan. Különösen igaz ez a vállalati társadalmi felelősségvállalásra (angolul corporate social responsibility - CSR) . Cinikusan viszonyul hozzá a közvélemény egy része, mert...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr

Close

Highlighting is Turned On - Give it a try by highlighting some text or hovering over an image!

Highlighter

Close Bubble

Thank you for your comment!

Your comment will be shown publicly once it is approved by site moderator.

Highlighter

Close Bubble

Post Comment ›

what is Highlighter?

highlighter.com

Annotype allows you to highlight any text or image on this page, then leave an annotation right there for everyone to see! It's just like leaving a comment.

Watch the video below to see it in action!

What is Highlighter?

Highlight. Comment. Share. It really is that simple!