2017 szeptember 25 hétfő

Elektromobil verseny a Föld Napja alkalmából

A Robert Bosch Power Tool Kft., Európa legnagyobb kéziszerszám gyára negyedik alkalommal rendezte meg Miskolcon, április 28-án, a Föld Napja alkalmából a saját tervezésű, környezetkímélő járművek viadalát, az Elektromobil versenyt. A maximum 5 főből álló csapatok saját tervezésű és általuk elkészített járművekkel mérték össze az erejüket a döntőn. Az ökoautókat a Bosch által gyártott PSR 18 Li2 akkumulátoros kéziszerszámok hajtották meg. Az egész napos fesztiválon Tóth Gabi, Caramel és további sztárok gondoskodtak a jó hangulatról.

A negyedik alkalommal megrendezett Elektromobil versenyre minden korábbinál több, 124 csapat jelentkezett, akik közül a szombati verseny rajtvonalához 62 csapat állhatott. 50 Magyarországról, 1 Horvátországból, 1 Németországból, 6 Romániából, 3 Szerbiából és 1 Szlovákiából érkező csapat állította rajtvonalhoz az általa tervezett és megépített energiatakarékos járművét. A felsőoktatási intézmények műszakis hallgatói idén először a korábbinál kettővel több, azaz 8 darab litium-ionos akkumulátor táplálta Bosch kéziszerszám segítségével hozták működésbe csapatuk Elektromobilját. A gyakran 2-3 verseny tapasztalataival felvértezve elinduló társulások mellett újoncok is részt vettek a viadalon. A többségében műszaki egyetemek és főiskolák mostani, vagy alig néhány éve végzett hallgatóiból összeállt csapatok igazán nem takarékoskodtak a kreativitásukkal: a legváltozatosabb elképzelések öltöttek testet a rajtvonal mögött felsorakozó járgányokban, amelyekkel tervezőik nem csupán a győzelemért, de a nézők szimpátiájáért is harcba indultak.

A zaj- és káros anyag kibocsátás nélkül, immár 8-8 kézi fúró meghajtásával futó járgányok elkészítésében idén először mentori feladatot vállaló, profi mérnökök támogatták az indulókat. Ennek köszönhetően a rajthoz már csak kipróbált, megbízható Elektromobilok sorakoztak fel. A járműveket és készítőiket 6 kategóriában értékelték, így díjat kapott a körversenyek végső győztese a Leggyorsabb Elektromobil kategóriában, a leggyorsabb köridőt futó Legjobb Pilóta, de jutalmazták a legjobb műszaki megoldást éppúgy, mint a legkreatívabb csapatot, a középiskolások legeredményesebbjeit vagy a Bosch saját indulói közül legjobban teljesítőket is.

A Leggyorsabb Elektromobilt idén ismét a kecskeméti Racsni csapata állította versenybe, a Legjobb Pilóta Bognár Alex, a Racsni csapat tagja lett. A Legjobb Műszaki Megoldással az Óbudai Egyetem Pest Megye Lordjai alakulata rukkolt elő, a Legkreatívabb Elektromobil elismerést ezúttal a Bánki 2012-nek ítélte oda a közönség mellett a szakemberekből álló zsűri. A Legjobb Középiskolai Csapat a miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskolából verbuválódott GÉPpont lett, míg a Bosch csoport Legjobb Elektromobilját a MOE Eagles csapata állította ki.

"Idén a versenykiírás mottójául választott Nyolccal is elbírsz? felhívás jegyében az eddigieknél is nehezebb kihívás elé állítottuk az indulókat, amikor azt kértük tőlük, hogy az eddigi 6 helyett 8 darab Bosch PSR 18 LI-2 akkumulátoros fúrócsavarozó gépet használjanak az Elektromobilok meghajtására. Igaz, ezúttal több segítséget kaptak tőlünk, hiszen a mérnökeink a felkészülés ideje alatt mindvégig támogatták a versenyzőket. Ezzel úgy tehettük próbára a kreativitásukat, hogy közben a rendelkezésünkre álló tudás, és az indulók eltökélt győzni akarása is egymásra találhatott" – ismertette a szervezők elképzeléseit Ansgar Lengeling, a versenyt rendező miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. ügyvezető igazgatója.

A versenyre az idei évben az eddigieknél is több csapat nevezett. Ez arról árulkodik, hogy a verseny híre az országhatárokon belül és azokon túl is egyre több fiatal mérnök fantáziáját mozgatja meg. Ebben szerepet játszik az is, hogy a Bosch az elmúlt időszakban szoros kapcsolatot alakított ki a magyar műszaki felsőoktatással, és komoly támogatásban részesítette a hazai mérnökképzést.

„Egyike a legfontosabb céljainknak, hogy vonzóvá tegyük a mérnöki pályát a felsőoktatásba készülők, és a mérnöki karok hallgatói számára. Meggyőződésünk, hogy ha inspiráló feladatokat és lehetőségeket állítunk a fiatal mérnökök elé, egyúttal biztosítjuk számukra azt a korszerű szakmai környezetet, ami a képességeik kiaknázásához szükséges, akkor sikerül elköteleznünk őket annak az innovatív, és jövőorientált szemléletnek, amely a vállalatunkat az egész világon megkerülhetetlenné tette.” – fejtette ki Javier González Pareja a magyarországi Bosch csoport vezetője.

A környezetkímélő járgányok futama mellett az egész napos rendezvényen sztárok sora szórakoztatta a résztvevőket. A Föld Napi fesztiválon fellépett a Megasztár két jól ismert „arca” Tóth Gabi és Caramel. Az Elektromobil verseny házigazdái Szujó Zoltán és Demcsák Zsuzsa voltak, a jó hangulatról pedig a Rádió M gondoskodott. A szabadtéri programon hip-hop tánciskola és táncbemutató, rajzverseny, családi és gyereksátor, mászófal, kedvezményes termékvásár és távirányítós autóverseny várta a család minden tagját.


CSRLABOR: Magyarország első vállalati CSR-híroldala

Cinizmus lengi körül a jótékonykodást ma Magyarországon. Mint mindenben, ebben is az önérdeket keresik, a haszonszerzést látják sokan. Különösen igaz ez a vállalati társadalmi felelősségvállalásra (angolul corporate social responsibility - CSR) . Cinikusan viszonyul hozzá a közvélemény egy része, mert...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr

Close

Highlighting is Turned On - Give it a try by highlighting some text or hovering over an image!

Highlighter

Close Bubble

Thank you for your comment!

Your comment will be shown publicly once it is approved by site moderator.

Highlighter

Close Bubble

Post Comment ›

what is Highlighter?

highlighter.com

Annotype allows you to highlight any text or image on this page, then leave an annotation right there for everyone to see! It's just like leaving a comment.

Watch the video below to see it in action!

What is Highlighter?

Highlight. Comment. Share. It really is that simple!