2017 szeptember 25 hétfő

LUMOS program a frissdiplomások szakmai karrierjének támogatásáért

Évente 12 tehetséges, frissen diplomázott fiatal kap lehetőséget az építőanyag-gyártó iparág egyik legnevesebb szereplőjétől, a VELUX Cégcsoporttól, hogy vállalatainál kezdjék el szakmai pályafutásukat. A nemzetközi LUMOS programban 2012-től egy magyar mérnök fiatalember is részt vesz. A VELUX Magyarország Kft. büszke arra, hogy tehetséges fiatalok első munkahelye lehet, és karrierépítési lehetőség biztosításával támogathatja a magyar pályakezdőket.
2008 óta Európa több országában öltött aggasztó méreteket a fiatal munkanélküliek aránya. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon is folyamatosan nő az álláskereső pályakezdők száma - az elmúlt évben tíz százalék fölé emelkedett az arányuk a munkanélküliek körében. A problémára Európa-szerte igyekszik együttműködésben megoldást találni az állam és a gazdasági szféra, amelyre jó példa a VELUX Cégcsoport 2011-ben alapított LUMOS programja is. A nemzetközi projekt évente 12 tehetséges frissdiplomásnak ad lehetőséget, hogy a cégcsoport vállalatainál kezdhesse el pályáját. A VELUX Cégcsoport nem csak oktatási, hanem szociális, kulturális, sport és művészeti területeken is kiemelten kezeli a társadalom és a helyi közösségek támogatását. A Cégcsoport életében kiemelt szerepet kap a társadalom értékeinek figyelembe vétele és támogatása, ezért is tartja fontosnak, hogy hozzájáruljon a pályakezdők hosszú távú érvényesüléséhez.
A 2012-es csoport tagjait a régióból – Magyarországról, Oroszországból, Szlovákiából és Lengyelországból – választották ki, kiegészítve dán résztvevőkkel. Hazánkat Jenővári Ádám, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyész- és Biomérnöki Karának frissdiplomása képviseli, aki jelenleg a VELUX Magyarország Kft. fertődi gyártóbázisán dolgozik. A 18 hónapos program során a cégcsoport három különböző vállalatánál szerez majd tapasztalatokat, és legalább fél évet külföldön tölt.
„A BME-n végeztem környezetmérnökként. A VELUX Magyarország Kft. felhívásával egy álláskereső portálon találkoztam. Azért akadt meg a szemem a hirdetésen, mert szerettem volna olyan vállalatnál elhelyezkedni, ahol egyszerre nyílik lehetőségem a szakmai és a gyakorlati tudásom fejlesztésére, illetve kamatoztatására. Négyfordulós felvételi után jutottam el oda, hogy 2012 februárjában elkezdhettem a LUMOS programot. Olyan feladatokat kapok, melyek által rövid időn belül vezetői és nemzetközi gyakorlatot tudok szerezni, mert a program alapkoncepciója a vezetői utánpótláson alapszik. Bízom benne, hogy a program ideje alatt szakmai fejlődést meggyorsítva, az egyetemi tanulmányaim mellé egy koncentráltabb elméleti és gyakorlati tudást szerzek.” – mondta el Jenővári Ádám, a LUMOS program magyar résztvevője.
Jenővári Ádám hozzátette: „A VELUX Magyarország Kft. az első munkahelyem, így pályakezdőként elsősorban a munkavállalással ismerkedem. A program elején a gyakornoki csapat részt vett egy egyhetes dániai képzésen, amely során többek közt megismerkedtünk a vezetőkkel, a mentorainkkal, a VELUX Cégcsoport történelmével és hátterével, előadásokat hallgattunk, csapatépítésen és vezetőképzésen vettünk részt. Nemzetközi szinten nyílik lehetőség szakmai tudásra szert tenni egy világszerte elismert cégnél, ami pályakezdőként nagy előny.”
A program során Jenővári Ádám három különböző cégcsoportbeli vállalatnál fog dolgozni, melyek közül legalább az egyik külföldön lesz.
„Mindent megtettünk annak érdekében, hogy inspiráló, motiváló programot hozzunk létre, ahol a résztvevők értékes gyakorlati tudással bővíthetik szakmai ismereteiket. A LUMOS program karrierlehetőséget kínál a technológia, a termelés és az értékesítés területein egyaránt. A VELUX Cégcsoport fejlesztéseinek fókuszában a fenntartható életmód és ezzel összhangban álló munkavégzés áll, amely szemléletre a gyakornokokat is ösztönözzük. A küldetésnek többek között része az energiahatékony megoldások megismerése, valamint újabb megoldások kutatásában való részvétel. Jenővári Ádám már aktív részese ennek a folyamatnak.” – nyilatkozta a VELUX Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, Vincze Zoltán.
A magyarországi résztvevő, Jenővári Ádám kiemelte: „A környezetmérnöki végzettségemből adódóan a gondolkodásom komoly részét képezi a fenntartható életvitel és az energiahatékonyság. Eddigi tapasztalataim alapján azt látom, hogy a VELUX Cégcsoporton belül erős a fenntartható gondolkodásmód, kiemelt helyen kezelik a környezetvédelmi és a munkavédelmi kérdéseket. Ezt tükrözi az is, hogy a fertődi gyáregységben megújuló energiaforrásokból biztosítják a meleg vizet és a fűtést, csak megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező alapanyagokkal dolgozunk, valamint többek között napkollektor gyártással is foglalkozik a vállalat.”


CSRLABOR: Magyarország első vállalati CSR-híroldala

Cinizmus lengi körül a jótékonykodást ma Magyarországon. Mint mindenben, ebben is az önérdeket keresik, a haszonszerzést látják sokan. Különösen igaz ez a vállalati társadalmi felelősségvállalásra (angolul corporate social responsibility - CSR) . Cinikusan viszonyul hozzá a közvélemény egy része, mert...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr

Close

Highlighting is Turned On - Give it a try by highlighting some text or hovering over an image!

Highlighter

Close Bubble

Thank you for your comment!

Your comment will be shown publicly once it is approved by site moderator.

Highlighter

Close Bubble

Post Comment ›

what is Highlighter?

highlighter.com

Annotype allows you to highlight any text or image on this page, then leave an annotation right there for everyone to see! It's just like leaving a comment.

Watch the video below to see it in action!

What is Highlighter?

Highlight. Comment. Share. It really is that simple!