2017 szeptember 25 hétfő

Csúszásmentes útburkolat Tatabányán a Generalitól – Biztonságos fékezés a zebrák előtt a gyermekek védelmében

Egy új, innovatív technológián alapuló csúszásgátló burkolattal bevont útszakaszt adott át még az iskolakezdés előtt a Generali a Biztonságért Alapítvány Tatabányán. A magyar szabadalmi oltalom alatt álló ún. LIVING ROAD útfelület vészfékezés esetén akár 50%-kal csökkenti a féktávolságot, felületi érdességének és színskálájának köszönhetően pedig 70%-kal jobban észlelhetővé teszi a bevont útszakaszokat. A tatabányai beruházást követően további helyszíneken is finanszírozza az alapítvány ennek az egyenként több mint 2 millió forint értékű új technológiának a telepítését.


A Generali a Biztonságért Alapítvány az elmúlt években is nagy hangsúlyt fektetett a baleset-megelőzésre és a közlekedésbiztonságra, valamint a jövő generációjának a biztonságos közlekedésre való oktatására. Idén egy új, Magyarországon még nem elterjedt baleset-megelőzési technológiát karolt fel: a LIVING ROAD csúszásgátló útburkolati rendszert, melynek telepítési költségét finanszírozza elsőként Tatabányán, majd Nyíregyházán, Szolnokon és Budapesten is.

A helyszíneket minden esetben az adott önkormányzat és az OBB (Országos Baleset-megelőzési Bizottság) szakmai javaslatára választotta ki, hiszen ott építik ki, ahol a legnagyobb a balesetveszély a helyi baleseti statisztikákat alapján. Az Alapítvány és a Tatabányai Önkormányzat a legkisebbek védelmét helyezte előtérben, mivel egy óvoda és egy iskola által határolt útszakaszt jelöltek ki, az új biztonságosabb útburkolat elkészítésére.

A beruházás jelentőségével kapcsolatban meg kell említeni, hogy a közúti balesetek jelentős része az időjárási hatások miatt lép fel. A csúszós útfelületen a féktávolság a sokszorosára nőhet, ami különösen a kereszteződésekben, gyalogosátkelők megközelítésnél és az éles kanyarokban veszélyes. Itt különösen nagy gondot okozhat a sebesség helytelen megválasztása, a reakcióidő vesztés, a környezeti viszontagságok, mint például az eső, a jegesedés és az ezekből adódó féktávolság megnövekedése. Ez az új, magas súrlódású útburkolat a hagyományos útaszfalttal szemben a csapadéktól és jegesedéstől függetlenül megőrzi a felületi érdességét.  Növeli az úttesten átkelők biztonságát azáltal, hogy a zebra előtt végrehajtott vészfékezés során a féktávolságot akár felére csökkentheti, valamint a sofőrök számára 70 százalékkal jobban észlelhető.

A Generali a Biztonságért Alapítvány kiemelt céljai közé tartozik az egészséges életmód, a közlekedésbiztonság illetve a vagyonbiztonság védelme. A 2011 évi baleseti statisztikák szerint 788 gázolás történt gyalogátkelő helyen, melyből 20 halálos áldozatot is követelt. Az ilyen balesetek elkerülése érdekében támogatjuk idén az ország több pontján csúszásmentes útfelületek megépítését. Bízunk benne, hogy kezdeményezésünkkel hozzájárulhatunk a jövő generációjának biztonságához és sikerül felhívnunk a figyelmet a szabályos, körültekintő közlekedés fontosságára” – nyilatkozta Paál Zoltán, a Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumi tagja.

Schmidt Csaba polgármester a tatabányai útszakasz átadóján elmondta: „Az önkormányzat mindig nagy figyelmet fordított városunk közlekedésbiztonságának javítására, ezért szívesen adunk teret azoknak a kezdeményezéseknek, amelyek ennek jobbítását célozzák. Különösen fontosnak tartjuk a gyermekek, a fiatalok közlekedési ismereteinek bővítését, s ez kiemelt szerepet kap az óvodai nevelésben és az iskolai oktatásban is. Közösségi rendezvényeinken szinte elmaradhatatlanok az ezzel kapcsolatos kerékpáros ügyességi versenyek, játékos vetélkedők. Örülünk annak, hogy a mostani projekt révén egy biztonságosabb gyalogátkelőhely létesült városunkban.”


CSRLABOR: Magyarország első vállalati CSR-híroldala

Cinizmus lengi körül a jótékonykodást ma Magyarországon. Mint mindenben, ebben is az önérdeket keresik, a haszonszerzést látják sokan. Különösen igaz ez a vállalati társadalmi felelősségvállalásra (angolul corporate social responsibility - CSR) . Cinikusan viszonyul hozzá a közvélemény egy része, mert...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr

Close

Highlighting is Turned On - Give it a try by highlighting some text or hovering over an image!

Highlighter

Close Bubble

Thank you for your comment!

Your comment will be shown publicly once it is approved by site moderator.

Highlighter

Close Bubble

Post Comment ›

what is Highlighter?

highlighter.com

Annotype allows you to highlight any text or image on this page, then leave an annotation right there for everyone to see! It's just like leaving a comment.

Watch the video below to see it in action!

What is Highlighter?

Highlight. Comment. Share. It really is that simple!