2017 augusztus 17 csütörtök

Minden egyes program a mi „gyermekünk”

Minden egyes program a mi „gyermekünk” - Interjú Nyilas Orsolyával, a Vodafone Magyarország belső kommunikációs és vállalati felelősségvállalási igazgatójával

A CSR Hungary „Közös felelősség – Közös ügyek” kategóriában a Vodafone Magyarország Alapítvány szerteágazó tevékenységét ismerte el. A díj kapcsán Nyilas Orsolyát, a Vodafone Magyarország belső kommunikációs és vállalati felelősségvállalási igazgatóját, a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának tagját kérdeztük.

A Vodafone Magyarország Alapítvány milyen elképzelések, stratégia mentén választja ki azokat a közös ügyeket, amelyeket támogat?

Elsősorban olyan kezdeményezéseket karolunk fel, amelyek a rászorulók aktív tenni akarására építenek. Az érintettek elköteleződése ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy az elért eredmény hosszú távon is fenntartható legyen. Vállalatunk az elmúlt 12 év során több mint egymilliárd forintot költött társadalmi programokra. Alapítványunk támogatási stratégiája három fő területre fókuszál, ezek a helyi közösségek segítése, a hátrányos helyzetűek oktatása és a „Mobiltechnológia a jó ügyek szolgálatában”. A helyi közösségek segítése körébe tartozik a Vodafone Főállású Angyal program, illetve a Vodafone Önkéntes Közösség. A hátrányos helyzetűek oktatása a KIP (Komplex Instrukciós Program), valamint a HBLF Romaster program támogatásán keresztül valósul meg.  A „mobiltechnológia a jó ügyek szolgálatában” pedig olyan kezdeményezések támogatását jelenti, amelyekben a mobiltechnológia alkalmazása kínál megoldást társadalmi problémák enyhítésére. Ide tartozik a Vodafone a Nők Biztonságáért program a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesülettel karöltve, a Vodafone az Eltűnt Személyek Felkutatásáért program a Cserhát Mentőkutyás Egyesülettel együttműködve, illetve a Videós Jelnyelvi Tolmácsszolgálat létrehozása a Hallatlan Alapítvánnyal közösen.

Melyik megvalósult programra a legbüszkébbek, vagy amely vmi okból kifolyólag a legközelebb áll a szívükhöz?

Nem tudnék választani, hisz minden egyes program a mi „gyermekünk”. Egyformán szeretjük őket, és büszkék vagyunk rájuk egytől-egyig. Ám, hogy ne hagyjam megválaszolatlanul a kérdést, talán az Instant Network programot említeném. Magyar önkéntes kollégáink közreműködésével sikerült működőképes hálózatot telepíteni a tájfun sújtotta Fülöp-szigeteken, így hozzá tudtunk járulni mind a mentésben résztvevők munkájának megkönnyítéséhez, mind ahhoz, hogy a helybéliek életjelet tudjanak adni szeretteik számára. Hangsúlyozom, pusztán azért említem a Network programot, mert időben ez áll legközelebb hozzánk.

Van olyan program, mely kifejezetten Magyarországról indult, sikeres volt, és esetleg külföldön is átvették?

Büszkén mondhatom, hogy igen, sőt, két programot is említenék. Az egyik nemzetközi szinten is sikeres hazai kezdeményezés a CSR Hungary díjat elnyert Vodafone az Eltűnt Személyek Felkutatásáért program. A Cserhát Mentőkutyás Egyesülettel együttműködve olyan színvonalas nemzetközi kutyás mentőcsapat felállításán dolgozunk, amely – a mobiltechnológia által nyújtott lehetőségekre építve – természeti katasztrófák esetén nyújt segítséget a rászorulóknak határon innen és túl. Hasonlóképp példaértékű a Hallatlan Alapítvánnyal évek óta fennálló együttműködés eredményeképp az országban elsőként elindított Videós Jelnyelvi Tolmácsszolgálat, amelynek célja, hogy megkönnyítse a hallássérültek számára a közszolgáltatásokkal, orvosi ellátással kapcsolatos ügyek intézését.  Hangsúlyozom, mindkét program fiatal, alig pár hónapos, így adaptációról még nem beszélhetünk. A két kezdeményezést azonban jelentős nemzetközi figyelem kíséri, így komoly esély van arra, hogy nemzetközi ’jó gyakorlat’ váljék belőlük a közeljövőben.

Várható új kezdeményezés a "Mobiltechnológia a jó ügyek szolgálatában" program keretében?

Alapítványunk célkitűzése, hogy a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektessen olyan támogatási programok megvalósítására, amelyekben a mobiltechnológia alkalmazása kínál megoldást társadalmi problémák enyhítésére. Folyamatosan és aktívan keressük tehát az újabb és újabb lehetőségeket.


CSRLABOR: Magyarország első vállalati CSR-híroldala

Cinizmus lengi körül a jótékonykodást ma Magyarországon. Mint mindenben, ebben is az önérdeket keresik, a haszonszerzést látják sokan. Különösen igaz ez a vállalati társadalmi felelősségvállalásra (angolul corporate social responsibility - CSR) . Cinikusan viszonyul hozzá a közvélemény egy része, mert...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr

Close

Highlighting is Turned On - Give it a try by highlighting some text or hovering over an image!

Highlighter

Close Bubble

Thank you for your comment!

Your comment will be shown publicly once it is approved by site moderator.

Highlighter

Close Bubble

Post Comment ›

what is Highlighter?

highlighter.com

Annotype allows you to highlight any text or image on this page, then leave an annotation right there for everyone to see! It's just like leaving a comment.

Watch the video below to see it in action!

What is Highlighter?

Highlight. Comment. Share. It really is that simple!