2017 augusztus 17 csütörtök

Számunkra a társadalmi felelősség a nálunk dolgozóknál kezdődik

A felelős gondolkodásról mindenkinek a jótékonykodás jut először eszébe, holott szerintem ez jóval összetettebb ennél. Számunkra a társadalmi felelősség a nálunk dolgozóknál kezdődik. - Interjú Bertók Attilával, a Webstar Csoport Kft. ügyvezető igazgatójával

A CSR Hungary „Felelős KKV” kategóriában a Webstar munkáját ismerte el, ennek kapcsán Bertók Attilát, a Webstar Csoport Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük a cég családbarát szemléletéről, elismert interaktív mesekönyvéről, felelős gondolkodással kapcsolatos elképzeléseiről, a jövőbeni tervekről.

Már korábban is olvastunk arról, hogy a Webstar családbarát szemléletű munkahely. Ez pontosan mit jelent Nálatok, hogyan sikerül megvalósítanotok a mindennapi munka során?

A cég indulásakor alig néhányan dolgoztunk együtt, így adott volt a családias légkör. Később, ahogy nőtt a létszámunk, a felvételre jelentkezőkben nem csak a tudást, és a tenni akarást kerestük, hanem nagyon fontos volt a jelentkező személyisége is. Olyan munkatársakat igyekeztünk kiválasztani, akikben éreztük azt az életszemléletet, ami bennünk is megvan, akikkel „egymásra tudtunk rezonálni”. A hosszú távú munkakapcsolathoz szerintem elengedhetetlen egy olyan légkör, amelyben kollégák jól érzik magukat. Életünk jelentős részét a munkahelyen töltjük, ezért nagyon fontos, hogy munka és család között ne legyen éles törés. Ehhez igyekeszünk megteremteni kollégáink számára egy olyan közeget, amiben az egyéniségüket be tudják illeszteni a szervezet céljai közé. A mindennapokban ez úgy jelenik meg, hogy igyekszünk folyamatosan javítani a munkakörülményeket, élhető, barátságos légkör kialakítására törekszünk az irodában. A munka és magánélet egyensúlyát előtérbe helyezzük,  a munkafolyamatok racionalizálásával, a hatékony belső kommunikáció kialakításával és a rugalmas munkavégzés lehetőségével támogatjuk azt. Segítjük a szakmai fejlődésüket, megújulásukat külső és belső képzésekkel, konferenciákon való részvétel biztosításával.

Egész évben kisebb-nagyobb programokat szervezünk: korcsolyázás, kulturális programok, kirándulások, WCSB napok, céges születésnapok, önkéntes munkák, karácsony és mikulás rendezvény. 2013-ban például megalakult a WCS focicsapat, melyet támogatunk a versenyek nevezési díjával, terembérlettel, céges logóval ellátott felszereléssel. Vagy megemlíthetném a belső levelezőlistánkat, ahol a családtagok is szerepelnek, így az éppen otthon lévő kismamák sem esnek ki az információáramlásból. De folytathatnám még a sort.

A Webstar 1996-ban alakult meg, és mindig is a webes technológiák területén tevékenykedett, érthető, hogy a Hozzátok köthető mesekönyv interaktív, de miért pont ebbe az irányba, a gyerekek felé indultatok el?

Több szál vezetett bennünket erre a területre. Egyrészt szerettünk volna nyitni újabb piacok felé, belépni a mobil eszközök piacára, másrészt magunk is gyakorló szülők vagyunk, és nagyon  szeretünk olvasni. Sokat olvastunk a gyerekeinknek is, és az pedig már tényleg csak véletlen, hogy egyik kollégánk felesége, L. Molnár Edit csodás meséket ír. Ez a véletlen, és a saját, könyvek iránt érzett szenvedélyünk szülte ezt az ötletet. Meg persze az új technológiák vonzása is.

Kicsi keresgélés után rátaláltunk aztán egy szintén pécsi, tehetséges grafikusra: Steiner Lídiára, és vele meglett már minden összetevő. Már csak egy kis szervezés kellett, hogy megteremtsünk egy olyan szép, igényes mesekönyvet, melynek alkotása során mindenki a saját területének legjavát próbálja kihozni magából. Azt gondolom, hogy ez a fajta együttműködés megerősített minket abban, hogy a családbarátságnak olyan vonzatai is lehetnek, melyre az ember először nem is gondol.

Határozott döntés volt például az, hogy KÖNYVET adjunk ki, hogy bár a technológia kész rá, mégse tegyük lehetővé a mese automatikus lejátszását, vagy felolvasását. Hiszünk abban, hogy a gyerekeknek szükségük van a minden napi mesélésre, a szülő aktív jelenlétére, hogy a mese az ő szájából keljen életre. Nem szerettük volna arra sarkalni a szülőket, hogy a készüléket a gyerek kezébe nyomva „lerázzák” őt.

A lehetőségünk és tudásunk megvolt hozzá, de a tehnológával tudatosan nem akartunk visszaélni. Arra használtuk, hogy színesebbé tegyük a történeteket, izgalmasabbá a mese élményét. Talán ennek a felfogásnak is köszönhetjük, hogy a mese angol fordítása ezüstérmes lett a 2013-as amerikai Moonbeam Children’s Awards versenyén, Children’s Picture Book – Enhanced & Apps kategóriában.

Előkészítendő a mesekönyv kiadását, először 2011-ben kiadtuk e-book formátumban James Joyce Ulysses c. regényének újratördelt változatát, Kossuth díjas költőnk Bertók László “Három az ötödiken” c. könyvét, és a “Pécs in Pics” című fotóalbumot.

Mennyire fontos szerepet tölt be a cég életében a felelős gondolkodás, a CSR? Ez miben nyilvánul meg?

A felelős gondolkodásról mindenkinek a jótékonykodás jut először eszébe, holott szerintem ez jóval összetettebb ennél. Számunkra a társadalmi felelősség a nálunk dolgozóknál kezdődik. Egyrészt az ő mindennapjaikon keresztül, másrészt a gondolkodásuk alakításán keresztül tudunk hatni a kicsit tágabb környezetünkrel és megélni a „cselekedjünk lokálisan” elvét. Családbarát szemléletünket a cég működése óta igyekszünk képviselni, 2010 óta egyre tudatosabban, – a munkatársak aktív bevonásával – adunk keretet ennek.

Külső, pozitív visszacsatolásként 2011-ben elnyertük a „Családbarát munkahely” címet. Éves tervekkel készülünk, melyhez nemcsak a kollégák, de hozzátartozóik véleményét is kikérjük, így a megrendezett „WCSB Napok” még jobban összehozzák a csapatot.

2009 óta van esélyegyenlőségi tervünk és referensünk, 2010 óta pedig környezetvédelmi felelőse a cégnek, de ezek a címek csak megteremtik a tartalomhoz a formát. Nem az a feladatuk, hogy ezeket az elveket képviseljék, hanem hogy ötleteikkel járulnak hozzá ahhoz, hogy az elvek testet ölthessenek.

Fentieken túl persze törekszünk rá, hogy a Webstar a helyi közösség részeként, hasznosan működjön. 2013-ban tovább bővültek civil szervezetekkel való kapcsolataink. Szeretnénk olyan kapcsolatokat kialakítani amelyek hosszabb távra hatnak, de vannak azért karitatív akcióin is: februárban szeretnénk résztvenni a Szemem Fénye Alapítvány „Öltözz Pirosba” megmozdulásán, amibe nem csak munkatársainkat, de családtagjainkat is be fogjuk vonni. Az esemény kapcsán gyűjtött adományok pedig az alapítvány „Pécsi Dóri ház” számára befolyt összeghez járulnak hozzá.

Van vagy lesz a jövőben hasonló projektetek, mint a Tales from the Playroom/Történetek a gyerekszobából? Ha igen, mesélnétek róla egy kicsit?

Legfőbb profilunk web alapú, nagyvállalati rendszerek fejlesztése és üzemeltetése. A szenvedélyességünk, az innovatív törekvéseink folyamatosan hajtanak minket, hogy mindig valami újat, szebbet, jobbat alkossunk. Szeretnénk a „Történetek a Gyerekszobából” tervezett 5 hátralévő részét elkészíteni és kiadni, azonban a már megjelent két résszel kapcsolatos munkáink sem értek még véget, bőven van még mit tenni ahhoz, hogy a mesénket anyagilag is sikerre vigyük.

Nem csak a Moonbeam-en elért jó helyezés mondatja velem, hanem hiszem, hogy ez egy szép, és értékes könyv, és, hogy amit képvisel, arra van igény. Megéri hát több energiát fektetni a külföldi piacok felderítésébe, és jobban beleásni magunkat az ottani megjelenés lehetőségeibe.

Emellett természetesen nem állunk meg, hiszen a technológia szinte hónapról hónapra változik, megújul. Mi ezt a változást nem csak hogy követni szeretnénk, de elébe is menni, és elérni, hogy ötleteinkkel ne csak kiemelkedjünk a színes tömegből, de közben valódi értéket is teremtsünk, amit büszkén vállalhatunk.


CSRLABOR: Magyarország első vállalati CSR-híroldala

Cinizmus lengi körül a jótékonykodást ma Magyarországon. Mint mindenben, ebben is az önérdeket keresik, a haszonszerzést látják sokan. Különösen igaz ez a vállalati társadalmi felelősségvállalásra (angolul corporate social responsibility - CSR) . Cinikusan viszonyul hozzá a közvélemény egy része, mert...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr

Close

Highlighting is Turned On - Give it a try by highlighting some text or hovering over an image!

Highlighter

Close Bubble

Thank you for your comment!

Your comment will be shown publicly once it is approved by site moderator.

Highlighter

Close Bubble

Post Comment ›

what is Highlighter?

highlighter.com

Annotype allows you to highlight any text or image on this page, then leave an annotation right there for everyone to see! It's just like leaving a comment.

Watch the video below to see it in action!

What is Highlighter?

Highlight. Comment. Share. It really is that simple!