2017 szeptember 25 hétfő

30 éve mentik az élelmiszerfelesleget Európában az Élelmiszerbankok

“Éhes vagyok” ez volt a címe annak az újságcikknek, mely a francia La Croix lapban jelent meg 1984. március 13-án. A cikk hosszan tárgyalta azt az elszomorító tényt, hogy az éhezők száma szinte megszüntethető lenne, ha a rendelkezésre álló élelmiszerfelesleg nem a hulladéklerakókba, hanem az éhezőkhöz kerülne. Ezen felhívás hatására született meg az első Élelmiszerbank Franciaországban 1984-ben, 5 alapító szervezet összefogásával. Most, 30 évvel később, a téma továbbra is aktuális, az Élelmiszerbankok mélyen elkötelezettek az éhezés és az élelmiszerfeleslegek csökkentése mellett.

Mára 256 Élelmiszerbank létezik Európa 21 országában, amelyek napi szinten harcolnak az éhezés és az élelmiszerfeleslegek pazarlása ellen. A szervezetek célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a probléma súlyosságára és szolidaritásra bíztassák őket.

Magyarországon 2005 óta létezik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, melyet pár magánszemély hívott életre. “Hiszünk abban, hogy a Magyar Élelmiszerbank Egyesület létrehozásával olyan egyedülálló célt szolgálunk, melyek két egymáshoz egyértelműen kötődő kritikus probléma megoldását segítik. Ezek egyike a gyártók, kereskedők, és valójában mindannyiunk problémája: a felesleges élelmiszer kidobása, a másik, ami egyre inkább körülvesz minket: a növekvő rászorulók száma az ország szinte minden részén.“ - mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank Egyesület elnöke. Az egyesület 2006 óta tagja az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének.

Működésének 8 éve alatt folyamatosan növeli az évente megmentett élelmiszerfeleslegek mennyiségét. Az egyesület gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a felajánlott élelmiszerfelesleget, melyek között vannak közeli lejáratú termékek, csomagolási hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is.

Az összegyűjtött élelmiszerek a partner szervezeteken keresztül jutnak el a rászorulókhoz. 2013-ban az egyesület közel 500 000 rászorulón tudott ily módon segíteni.

A legnagyobb kihívás Egyesületünk számára, hogy fedezni tudja azokat a felmerülő jelentős költségeket, melyek a raktározáshoz és logisztikához kötődnek. Ehhez folyamatosan keressük a lehetőségeket, pályázatokat, támogató vállalatokat, illetve nagylelkű magánszemélyeket, akik akár kis összeggel is sokat segíthetnek. Minden számunkra eljuttatott 1000 Ft, 30 000 Ft értékű élelmiszert jelent a rászorulók számára.“ – fejtette ki Cseh Balázs, elnök.


CSRLABOR: Magyarország első vállalati CSR-híroldala

Cinizmus lengi körül a jótékonykodást ma Magyarországon. Mint mindenben, ebben is az önérdeket keresik, a haszonszerzést látják sokan. Különösen igaz ez a vállalati társadalmi felelősségvállalásra (angolul corporate social responsibility - CSR) . Cinikusan viszonyul hozzá a közvélemény egy része, mert...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr

Close

Highlighting is Turned On - Give it a try by highlighting some text or hovering over an image!

Highlighter

Close Bubble

Thank you for your comment!

Your comment will be shown publicly once it is approved by site moderator.

Highlighter

Close Bubble

Post Comment ›

what is Highlighter?

highlighter.com

Annotype allows you to highlight any text or image on this page, then leave an annotation right there for everyone to see! It's just like leaving a comment.

Watch the video below to see it in action!

What is Highlighter?

Highlight. Comment. Share. It really is that simple!