2017 szeptember 25 hétfő

Fenntartható fényforrás afrikai otthonoknak

A VELUX Cégcsoport csaknem 75 éve dolgozik azon, hogy az ingyen rendelkezésre álló természetes napfénnyel javítsa az emberek lakó- és életkörülményeit. A vállalat a közelgő születésnapját páratlan kezdeményezéssel kívánja emlékezetessé tenni: a Little Sun társadalmi vállalkozással együttműködve nemzetközi versenyt hirdet dizájner hallgatók számára napelemes lámpa tervezésére. Célja, hogy olcsó, fenntartható fényforrást kínáljon a legelmaradottabb afrikai térségekben élőknek.

A Little Sun vállalkozást a nemzetközi szinten elismert művész, Olafur Eliasson és Frederik Ottesen mérnök alapították. Mindketten jelentős tapasztalatokkal rendelkeznek a fenntartható világítástechnikai megoldások terén, amelyekkel elkötelezetten támogatják a leszakadó afrikai térségek lakóit. A VELUX Cégcsoport éppen ezért a Little Sun-t kérte fel partnernek új kezdeményezéséhez.

A két vállalat együtt hirdette meg nemzetközi dizájn pályázatát, Natural Light néven. A kiírás dizájner hallgatókat hív világszerte, hogy tervezzenek egyedi, napelemmel működő lámpákat. A nyertes pályaműből 29.000 darabot legyárt a VELUX Cégcsoport, és a Little Sun olyan afrikai térségekben értékesíti majd őket elérhető áron, ahol az embereknek nélkülözniük kell az elektromos áramot, vagy egyészségre ártalmas világítóeszközöket használnak.

„A dizájn szakos hallgatók a Natural Light pályázattal egyedülálló lehetőséget kapnak, hiszen az ötletből most kézzel fogható termék válhat. A nyertes tervezők számára fantasztikus nemzetközi bemutatkozási lehetőség. A legfontosabb mégis az, hogy fenntartható módon segíthetnek fényt juttatni azokba az otthonokba, ahol eddig csak a füstölgő petróleum-
lámpák jelentették az egyetlen megoldást – ha ezt egyáltalán az ott lakók megengedhetik maguknak” – mondta el Michael K. Rasmussen, a VELUX Cégcsoport marketing igazgatója.

A hallgatók feladata igen összetett. Ahhoz, hogy a lámpa valóban megfizethető legyen a legszegényebb országokban is, a gyártási költsége nem haladhatja meg a darabonkénti 4 eurót, és a könnyű szállíthatóság érdekében a súlya nem lehet több 300 grammnál.

A nemzetközi szinten elismert formatervezőkből, művészekből és szakemberekből álló zsűri 2015 márciusában bírálja el a pályaműveket. A nyertes tervet 2015 májusában hirdetik ki.

A pályázat menete:

  • A regisztráció 2014. november 3-án indult, és a jelentkezők 2015. március 15-ig nyújthatják be a tervüket.
  • A regisztráció és a pályázat menetéről a www.naturallight.org weboldalon kaphatnak részletes tájékoztatást az érdeklődők.

Capture the Sun! – Örökítsd meg a Napot!

A VELUX Cégcsoport és a Little Sun a Natural Light versennyel párhuzamosan nemzetközi fotópályázatot is hirdetett, amelyen bárki részt vehet. A két vállalat olyan alkotásokat vár, amelyeken a résztvevők a napfényt kreatív módon mutatják be; legyen szó egy tengerparti sétáról, vagy a harmatos falevek csillogásáról. A „Capture the Sun!” pályázaton részt vevőknek csupán egy fotót kell feltölteniük awww.naturallight.org oldalra. A 2015. március 15-ig havonta legtöbb szavazatot kapott három fotó készítője egy Little Sun napenergiával működő lámpával, valamint ajándékcsomaggal lesz gazdagabb.


CSRLABOR: Magyarország első vállalati CSR-híroldala

Cinizmus lengi körül a jótékonykodást ma Magyarországon. Mint mindenben, ebben is az önérdeket keresik, a haszonszerzést látják sokan. Különösen igaz ez a vállalati társadalmi felelősségvállalásra (angolul corporate social responsibility - CSR) . Cinikusan viszonyul hozzá a közvélemény egy része, mert...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr

Close

Highlighting is Turned On - Give it a try by highlighting some text or hovering over an image!

Highlighter

Close Bubble

Thank you for your comment!

Your comment will be shown publicly once it is approved by site moderator.

Highlighter

Close Bubble

Post Comment ›

what is Highlighter?

highlighter.com

Annotype allows you to highlight any text or image on this page, then leave an annotation right there for everyone to see! It's just like leaving a comment.

Watch the video below to see it in action!

What is Highlighter?

Highlight. Comment. Share. It really is that simple!