2017 szeptember 25 hétfő

34%-kal csökkentette széndioxid-kibocsátását a VELUX

A VELUX Cégcsoport 2014-ben tovább csökkentette széndioxid-kibocsátását az előző évhez képest, így összesen 29%-kal javította széndioxid-emissziós teljesítményét, többek között új, innovatív energiagazdálkodási programjának köszönhetően –derült ki a vállalat 2014. évi felelősségvállalási jelentéséből. A magyar gyártóbázis ennél nagyobb, 34%-os széndioxid-kibocsátás csökkenést ért el. A riport minden eddiginél alacsonyabb számú üzemi balesetről és a VELUX Alapítványok 150 millió euró összértékű társadalmi és tudományos célokat támogató hozzájárulásáról számol be, melynek Magyarország az egyik legfontosabb célországa.

A VELUX Cégcsoport idén negyedik alkalommal kiadott felelősségvállalási jelentéséből kiderült, hogy a vállalat széndioxid-kibocsátást csökkentő intézkedései nyomán 2007 óta 29%-kal mérséklődött az emisszió. Ezek a törekvések idén új lendületet kaphatnak, a vállalat ugyanis egy sikeres németországi kísérleti projektet követően ambiciózus energiagazdálkodási programot indított el, amelynek részeként minden európai gyárában energiatakarékossági akcióterv lép életbe, az energia-felhasználás folyamatos monitoringja és elemzése mellett.

„A VELUX Cégcsoport társadalmi szinten többek között az épületek energetikai korszerűsítésében érdekelt, ezért is különösen fontos számunkra működésünk ökológiai lábnyomának minimalizálása. A tetőtéri ablakainkhoz felhasznált fa 96%-át éppen ezért fenntartható minősítéssel rendelkező beszállítóktól vásároljuk, a gyártás során keletkező hulladék 98%-át pedig energiaforrásként újrahasznosítjuk. A németországi energiagazdálkodási programunk során szerzett tapasztalataink azt igazolják, hogy még tovább tudjuk csökkenteni saját energiafogyasztásunkat, és egyúttal a széndioxid emissziónkat is” –mondta el Jørgen Tang-Jensen, a VELUX Cégcsoport vezérigazgatója.

A magyar gyártóegységnél a Cégcsoport összeredményét meghaladva, 2014 év végére a gyártásból keletkező összes hulladékmennyiség 96,8%-át sikerült újrahasznosítani. Ezen felül a gyártási melléktermékként keletkező fa biomassza hasznosításával és egyéb energiamegtakarítási projektekkel (energiatakarékosabb hidraulikaszivattyúk alkalmazása, energiahatékonyabb fényforrások használata, stb.) járult hozzá a magyar gyár a Cégcsoport CO2-csökkentési céljainak eléréséhez.

Új iparági sztenderdeket állít fel a Cégcsoport 2014-es eredményeivel az üzemi balesetek terén

A környezetvédelmi kezdeményezések mellett a munkavállalók biztonságával kapcsolatban is kimagasló eredményekről számol be a riport: a vállalat történetében eddig 2014-ben történt a legkevesebb számú munkahelyi-baleset.

„2014-ben mindössze 11 üzemi baleset történt a VELUX Cégcsoport gyáraiban. Statisztikailag, ha ezt 1 millió munkaórára vetítjük, akkor kevesebb, mint egy üzemi balesettel számolhatunk, ami fantasztikus eredmény és büszkeséggel tölt el, hiszen munkatársaink biztonsága a legfontosabb számunkra. Az elmúlt öt év során mind az üzemi balesetek számában, mind a baleset miatti munkahelyi hiányzások gyakoriságában csökkenő tendenciát tapasztalunk, ami jól mutatja, hogy kevesebb, és kevésbé súlyos kimenetelű üzemi baleset történt a vállalatnál” –mondta el Jørgen Tang-Jensen.

A magyar gyártóbázis üzemeiben 2014-ben munkaóra-kieséssel járó baleset egyáltalán nem fordult elő. Ez az eredmény a gyár munkavédelmi kiválósági programjának köszönhető, mely 2012-ben jelentős csökkenést eredményezett a balesetek számában, és 2014-re sikerült elérni és fenntartani a teljesen balesetmentes állapotot egész évben.

A vállalat a termékeivel is tesz az egészségesebb, fenntarthatóbb épületekért

A VELUX Cégcsoport célja, hogy jobb, friss levegőben és napfényben gazdagabb épületeket teremtsen termékeivel. A vállalat az elmúlt években, 12 országban 21 mintaépület megépítéséhez járult hozzá. Ezek az építészeti megoldások hatását kutatták energetikai, ventilációs és szociológiai szempontból, illetve a fényre és a beltéri klímára gyakorolt hatásuk szerint.

„A tapasztalatainkat összegző üzenetünk, hogy lehetséges alacsony energia-felhasználású és egészséges beltéri klímájú épületeket létrehozni a ma rendelkezésünkre álló termékekkel és technológiákkal. Ez két okból fontos: egyrészt, mert a nyugati országok energia-fogyasztásának 40%-a az épületek energiaigényére vezethető vissza, másrészt, mert Európában 80 millióan élnek kedvezőtlen lakótéri légállapotok között. Ha szeretnénk csökkenteni a széndioxid-kibocsátást és egyúttal az emberek közérzetét jobbá tenni, akkor ehhez az épületeinket is újra kell gondolnunk” – mondta el Jørgen Tang-Jensen.

Elemzéssel például kimutatható, hogy a VELUX tetőtéri ablakok a teljes életciklusuk során több széndioxid-kibocsátást spórolnak meg, mint amennyi a gyártásukkal keletkező emisszió. Ráadásul a VELUX energiarolók használatával még inkább csökkenthető az energia-felhasználással együtt járó széndioxid-kibocsátás.

150 millió euró adomány társadalmi programokra

Az alapítványi és családi tulajdon részeként működő Cégcsoport nyereségének nagy része a VELUX Alapítványokhoz kerül. Ezek a szervezetek 2014-ben összesen 478 projektre 150 millió eurót adományoztak társadalmi és tudományos célú kezdeményezések támogatására. Szintén 2014-ben hoztak létre a VELUX Alapítványok egy új alapítványt, amely nemzetközi léptékű környezetvédelmi kezdeményezéseken dolgozik.

Magyarország 2007 óta folyamatosan célországa a VELUX Alapítványok tevékenységének. Az elmúlt 2 évben 2 milliárd forint nagyságrendű támogatást ítélt oda a kuratórium különböző szervezeteknek, például 10,7 millió dán koronát az SOS Gyermekfalvaknak, 7,7 millió dán koronát a Snétberger Zenei Tehetség Alapítványnak, 7,6 millió dán koronát a Van Helyed a Közös Jövőnkért Alapítványnak, 7 millió dán koronát az Ökumenikus Segélyszervezetnek és 2,6 millió dán koronát a Bátor Tábor Alapítványnak.


CSRLABOR: Magyarország első vállalati CSR-híroldala

Cinizmus lengi körül a jótékonykodást ma Magyarországon. Mint mindenben, ebben is az önérdeket keresik, a haszonszerzést látják sokan. Különösen igaz ez a vállalati társadalmi felelősségvállalásra (angolul corporate social responsibility - CSR) . Cinikusan viszonyul hozzá a közvélemény egy része, mert...

Folytatás »

Elérhetőségeink

  • twitter
  • facebook
  • linkedin
  • youtube
  • flickr

Fotók » Flickr

Close

Highlighting is Turned On - Give it a try by highlighting some text or hovering over an image!

Highlighter

Close Bubble

Thank you for your comment!

Your comment will be shown publicly once it is approved by site moderator.

Highlighter

Close Bubble

Post Comment ›

what is Highlighter?

highlighter.com

Annotype allows you to highlight any text or image on this page, then leave an annotation right there for everyone to see! It's just like leaving a comment.

Watch the video below to see it in action!

What is Highlighter?

Highlight. Comment. Share. It really is that simple!